פעלעד
משתמש ותיק
ישנם רבים שטועים וסבורים שמיצים 100% טבעי ניתן לשתות ללא השגחה, כך ראיתי רבים טועים בנסיעות ברחבי אירופה למקומות הקדושים.
מאידך ראיתי מקומות שנותנים משקאות כאלו ללא השגחה בטענה שרבנים בדקו והתירו.
ראשית, יש לפרט מספר דוגמאות לחששות ששייכים במשקאות כאלו, כפי שהעלה בחוהמ"פ האחרון הג"ר יהושע כץ שליט"א מגדולי המשגיחים המפורסמים בארה"ב.
קטע קצר מתוך שיעורו באידיש, בו הוא מדבר על מיץ תפוחים לענין פסח וכל השנה.
1. חברה שמייצרת מיצים, כמו מיץ תפוחים ותפוזים וכדו', עפ"י רוב מייצרת מיצים ממיני פירות רבים, כולל מענבים, הייצור עצמו נעשה בחום גבוה במיוחד, כך שאין מצב שלא יהיו בליעות של יין נסך.
2. מכניסים כמה מיני אנזימים בכל שלבי הייצור, זה מתחיל מבשר הפרי, מכניסים לתפוחים או לפירות עצמם אנזימים כדי שיעזרו למצות את המיץ שבבשר הפרי בלי להפסיד טיפה, מלבד זאת ישנם מיני אנזימים שונים בכל תהליך הייצור, לווסת את הטעם, את החומציות, את הצבע ומה לא.
האנזימים עצמם, ישנם כשרים בתכלית, יש מהם שיש בהם חמץ גמור, ויש גם אנזימים טריפות בתכלית... יש אנזיים מסויים שעשוי מלב של חיות מסויימות, דהיינו נבלות וטריפות למהדרין, עכשיו לך תדע במה השתמשו בשלבי הייצור.
וכל אלו הינם דוגמאות אחדות בלבד מכל מה שעוד יכול להיות, ובהנחה שהמפעל לא מייצר דברים נוספים בעייתייים מלבד מיצים.
וזאת למודעי, שאין שום חוק בשום מקום בעולם שמורה לכתוב ברכיבים על האנזימים וכדו', ובכלל יש לדעת שברוב המדינות החוק מחייב לכתוב רכיבים רק מאחוז מסויים, ואם המוצר מכיל אחוזים פחותים ממה שהחוק מחייב, אין חובה לכתוב.
*
מהמידע שהגיע לידי לעת עתה, ישנם כמה סוגי חברות שיש מתירים ללא הכשר באירופה, שמוע שמעתי שר' דוב לנדא מתיר מיץ תפוזים 100% (רק אם רשום בפירוש 100% טבעי) מחברות Cappy, או Tymbark (ראה תמונות מצורפות).
יתכן וישנם חברות נוספות, אך על אלו שמעתי לע"ע ואני חפץ לברר.
אני רק תמיה במקצת, איך רבנים יכולים לבדוק כזה דבר, למה שמפעל גויי ירצה לגלות את סודותיו ולהכניס רב חרדי בתוך סודות המפעל להכיר את כל שלבי הייצור אם הוא לא מקבל חותמת וכדו'.
חלילה אינני מטיל דופי בשום רב, רק מכיוון שהכל רק שמועות ואין בידי מידע מאומת, אשמח אם יש לאי מי פרטים מדוייקים, ואולי םג מענה לשאלותיי איך בדיוק בודקים כזה דבר.
מאידך ראיתי מקומות שנותנים משקאות כאלו ללא השגחה בטענה שרבנים בדקו והתירו.
ראשית, יש לפרט מספר דוגמאות לחששות ששייכים במשקאות כאלו, כפי שהעלה בחוהמ"פ האחרון הג"ר יהושע כץ שליט"א מגדולי המשגיחים המפורסמים בארה"ב.
קטע קצר מתוך שיעורו באידיש, בו הוא מדבר על מיץ תפוחים לענין פסח וכל השנה.
1. חברה שמייצרת מיצים, כמו מיץ תפוחים ותפוזים וכדו', עפ"י רוב מייצרת מיצים ממיני פירות רבים, כולל מענבים, הייצור עצמו נעשה בחום גבוה במיוחד, כך שאין מצב שלא יהיו בליעות של יין נסך.
2. מכניסים כמה מיני אנזימים בכל שלבי הייצור, זה מתחיל מבשר הפרי, מכניסים לתפוחים או לפירות עצמם אנזימים כדי שיעזרו למצות את המיץ שבבשר הפרי בלי להפסיד טיפה, מלבד זאת ישנם מיני אנזימים שונים בכל תהליך הייצור, לווסת את הטעם, את החומציות, את הצבע ומה לא.
האנזימים עצמם, ישנם כשרים בתכלית, יש מהם שיש בהם חמץ גמור, ויש גם אנזימים טריפות בתכלית... יש אנזיים מסויים שעשוי מלב של חיות מסויימות, דהיינו נבלות וטריפות למהדרין, עכשיו לך תדע במה השתמשו בשלבי הייצור.
וכל אלו הינם דוגמאות אחדות בלבד מכל מה שעוד יכול להיות, ובהנחה שהמפעל לא מייצר דברים נוספים בעייתייים מלבד מיצים.
וזאת למודעי, שאין שום חוק בשום מקום בעולם שמורה לכתוב ברכיבים על האנזימים וכדו', ובכלל יש לדעת שברוב המדינות החוק מחייב לכתוב רכיבים רק מאחוז מסויים, ואם המוצר מכיל אחוזים פחותים ממה שהחוק מחייב, אין חובה לכתוב.
*
מהמידע שהגיע לידי לעת עתה, ישנם כמה סוגי חברות שיש מתירים ללא הכשר באירופה, שמוע שמעתי שר' דוב לנדא מתיר מיץ תפוזים 100% (רק אם רשום בפירוש 100% טבעי) מחברות Cappy, או Tymbark (ראה תמונות מצורפות).
יתכן וישנם חברות נוספות, אך על אלו שמעתי לע"ע ואני חפץ לברר.
אני רק תמיה במקצת, איך רבנים יכולים לבדוק כזה דבר, למה שמפעל גויי ירצה לגלות את סודותיו ולהכניס רב חרדי בתוך סודות המפעל להכיר את כל שלבי הייצור אם הוא לא מקבל חותמת וכדו'.
חלילה אינני מטיל דופי בשום רב, רק מכיוון שהכל רק שמועות ואין בידי מידע מאומת, אשמח אם יש לאי מי פרטים מדוייקים, ואולי םג מענה לשאלותיי איך בדיוק בודקים כזה דבר.