מדוע קמח מלא יקר יותר מקמח רגיל?

עוגן

משתמש ותיק
לכאורה הקמח המלא, כולל בתוכו חלקים מהחיטה שבקמח לבן הולכים לפסולת - וזו סיבה שיהיה יותר זול.
לא ידוע לי שיש יותר עבודה בקמח מלא מאשר בקמח הרגיל.
אם כן למה מחיר הקמח המלא יקר יותר מקמח רגיל?
 

אבי חי

משתמש ותיק
נמנה להלן גורמים למחירים הגבוהים של הלחם המלא בשוק החופשי[33]:

מוצרים מחיטה מלאה מוצגים כאלטרנטיבה בריאה יותר – אורגני עם/או תוספות כגון צימוקים, אגוזים, שיפון, טופו ועוד. בעלי יכולת כלכלית גמישים במחיר לטובת בריאותם, במיוחד במוצר בסיסי ורב שימושי.
הייצור ללחם מלא הוא בסדרות קטנות יותר, בעבודה מיוחדת (טחינת רחיים[34] לדוג') וידנית, האריזה והשינוע הם בשקים ולא בתפזורת, מה שמייקר את הייצור לעומת ייצור המוני כמו הקמח הרגיל. הכמויות ללחם מלא קטנות וההובלה יקרה יותר. עלות המשלוח זהה, אבל מגולגלת על משקל קטן יותר, ומתבטאת במחיר הסופי לצרכן.
זמן הכנה ותפיחה של הלחם ארוך יחסית. הלחם האחיד, לשם השוואה, מיוצר בשעתיים בלבד.
הקמח המלא רגיש יותר להתפתחות חרקים, דרושות הכשרות מחייבות לטחון אותו למנות יומיות בלבד, כדי למנוע את התפתחות חרקים.
בשוק הלחם קיים מחסור במאפיות שאופות על בסיס קמח מלא הגורם למחירים גבוהים במוצרים הסופיים. קיים ביקוש ללחם מלא, אך המודעות והיכולת קיימת בעיקר בשכבות ביניים – גבוהות. המגמה להפיכת עקרונות מסוימים של מזון בריא לסטנדרט חיובית. ככל שיהיו יותר שחקנים בשוק, המחירים ירדו. אך, בשנים האחרונות לא ירדו מחירי הלחם מקמח מלא משמעותית.
סיבה מכשילה/מעכבת לאי התחרות החופשית בלחמים מחיטה מלאה נובעת מהנוחות המכרעת שיצר החוק באפשרות רכישת לחם זול ועממי. החוק מנתב את הצריכה, למרבית הצרכנים בשוק, לפי כוחה הרב של פרוטה בהפרשי מחירים. אבסורד הדבר הוא, שלא די שהלחם הלבן/אחיד זול מאוד יחסית לללחם מלא, אף הלחם הלבן/אחיד זוכה לפיקוח במחיר מירבי. החוק מתעלם ממציאות כוחות השוק בדגש על בריאות הציבור.
מכאן
 

במבי

משתמש ותיק
עוגן אמר:
טענו קמח, והשיבו בלחם.

בדיוק מאותה סיבה שאורז מלא יותר יקר מאורז רגיל, ושסוכר חום יותר יקר מסוכר לבן.
 

שרביה

משתמש ותיק
ובדיוק מאותה סיבה שבמשקפיים כמה שיש פחות ברזל עולה יותר
ובפלאפון (לא חכם) כמה שיש פחות אפשרויות עולה יותר.
 

מ אלישע

משתמש ותיק
במבי אמר:
יעקב ר אמר:
כנראה ענין של היצע וביקוש.

ככה זה השוק, וכן שמעתי שבוטנים עם קליפה יותר יקרים מבוטנים מקולפים.....
ושמעתי שכך גם בשקדים. (שמעתי מאחד ששקל את השקדים לאחר קילוף, חישב וכך התברר לו)
 
 

דניאלי

משתמש ותיק
במבי אמר:
יעקב ר אמר:
כנראה ענין של היצע וביקוש.

ככה זה השוק, וכן שמעתי שבוטנים עם קליפה יותר יקרים מבוטנים מקולפים.....
 
מ אלישע אמר:
במבי אמר:
יעקב ר אמר:
כנראה ענין של היצע וביקוש.

ככה זה השוק, וכן שמעתי שבוטנים עם קליפה יותר יקרים מבוטנים מקולפים.....
ושמעתי שכך גם בשקדים. (שמעתי מאחד ששקל את השקדים לאחר קילוף, חישב וכך התברר לו)
זה הנמשל הידוע לגבי תורה ומצוות שכשיש אוכל מחשבים גם את הפסולת...
 

פריחת ההרים

משתמש ותיק
אם כבר קמח מלא, מישהו יודע מה המשמעות של קמח "80 אחוז"?
לפי הרשום על האריזה, הקמח מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה.
ואנשים חושבים שהוא "80 אחוז קמח מלא".
בעוד שזה לא נכון, מפני שגם קמח לבן מכיל אחוזי מסויימים מהחיטה.
לדוגמא, אם נניח שקמח לבן מכיל 70 אחוז מגרעין החיטה, וקמח זה מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה, הרי שהוא קרוב יותר לקמח לבן מאשר לקמח מלא...
 

מרדכי מהצפון

משתמש ותיק
עוגן אמר:
לכאורה הקמח המלא, כולל בתוכו חלקים מהחיטה שבקמח לבן הולכים לפסולת - וזו סיבה שיהיה יותר זול.
לא ידוע לי שיש יותר עבודה בקמח מלא מאשר בקמח הרגיל.
אם כן למה מחיר הקמח המלא יקר יותר מקמח רגיל?
בחו"ל בדרך כלל זה באמת הפוך וכמו שכתבת.
 
 

פפפפ

משתמש ותיק
אני חושב כיון שמוציאים את המלא ויש אח"כ שלב שני שמכניסים אותו בחזרה
 

בן ישיבה

משתמש ותיק
פפפפ אמר:
אני חושב כיון שמוציאים את המלא ויש אח"כ שלב שני שמכניסים אותו בחזרה

באם כך יהא בזה בעיה לגבי מעשרות וחלה
שהרי לאחר שהוציאו את המלא הרי שהמלא נחשב לפסולת ופטור ממעשר
 

עוגן

משתמש ותיק
פותח הנושא
בן ישיבה אמר:
פפפפ אמר:
אני חושב כיון שמוציאים את המלא ויש אח"כ שלב שני שמכניסים אותו בחזרה

באם כך יהא בזה בעיה לגבי מעשרות וחלה
שהרי לאחר שהוציאו את המלא הרי שהמלא נחשב לפסולת ופטור ממעשר

למען הדיוק.
המלא לא נחשב לפסולת, ואינו פוטר את הקמח המלא, רק הסובין שבו נחשבים לפסולת ואינם מצטרפים לשיעור חלה, וכדי להפריש חלה צריך להוסיף קמח כנגד הסובין שבתערובת.
 

פפפפ

משתמש ותיק
בן ישיבה אמר:
פפפפ אמר:
אני חושב כיון שמוציאים את המלא ויש אח"כ שלב שני שמכניסים אותו בחזרה

באם כך יהא בזה בעיה לגבי מעשרות וחלה
שהרי לאחר שהוציאו את המלא הרי שהמלא נחשב לפסולת ופטור ממעשר
אכן נושא ישן
 
 

שרביה

משתמש ותיק
פריחת ההרים אמר:
אם כבר קמח מלא, מישהו יודע מה המשמעות של קמח "80 אחוז"?
לפי הרשום על האריזה, הקמח מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה.
ואנשים חושבים שהוא "80 אחוז קמח מלא".
בעוד שזה לא נכון, מפני שגם קמח לבן מכיל אחוזי מסויימים מהחיטה.
לדוגמא, אם נניח שקמח לבן מכיל 70 אחוז מגרעין החיטה, וקמח זה מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה, הרי שהוא קרוב יותר לקמח לבן מאשר לקמח מלא...
כמה שידוע לי הכוונה ל80 אחוז קמח מלא וכמו שעד לפני כמה שנים היו כותבים כך אלא שעפ"י חוק כל זמן שאינו 100 אחוז מלא אסור להם לכתוב שהוא מלא רק לכתוב קמח 80 אחוז, והכוונה ל80אחוז מלא, כלומר 80 אחוז אף מהסובין והנבט.
 
 

בן ישיבה

משתמש ותיק
עוגן אמר:
בן ישיבה אמר:
פפפפ אמר:
אני חושב כיון שמוציאים את המלא ויש אח"כ שלב שני שמכניסים אותו בחזרה

באם כך יהא בזה בעיה לגבי מעשרות וחלה
שהרי לאחר שהוציאו את המלא הרי שהמלא נחשב לפסולת ופטור ממעשר

למען הדיוק.
המלא לא נחשב לפסולת, ואינו פוטר את הקמח המלא, רק הסובין שבו נחשבים לפסולת ואינם מצטרפים לשיעור חלה, וכדי להפריש חלה צריך להוסיף קמח כנגד הסובין שבתערובת.
מה בדיוק הוא ה'מלא' שמכניסים
???
 
 

בן ישיבה

משתמש ותיק
בן ישיבה אמר:
עוגן אמר:
בן ישיבה אמר:
באם כך יהא בזה בעיה לגבי מעשרות וחלה
שהרי לאחר שהוציאו את המלא הרי שהמלא נחשב לפסולת ופטור ממעשר

למען הדיוק.
המלא לא נחשב לפסולת, ואינו פוטר את הקמח המלא, רק הסובין שבו נחשבים לפסולת ואינם מצטרפים לשיעור חלה, וכדי להפריש חלה צריך להוסיף קמח כנגד הסובין שבתערובת.
מה בדיוק הוא ה'מלא' שמכניסים
???

זה מה שמצאתי עכשיו באתר   

קמח מלא, קמח לבן וההבדל ביניהםמאת: ורד שומרוני תזונאית קלינית טבעיתבעולם המערבי, אנשים ניזונים בעיקר מקמח לבן ומוצריו מה באמת ההבדלים בין קמח מלא לבין קמח לבן?
קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע, כולל הנבט והקליפה.בעת טחינת הקמח הלבן, הוסרו מגרעין הדגן הקליפה והנבט ועמם הויטמינים והמינרלים לעיל, חלבונים וסיבים תזונתיים. למעשה, מה שנשאר – זה רק העמילן, קמח לבן, זו פחמימה ריקה עם ערך תזונתי מאוד נמוך.
 החלקים החשובים ביותר בגרעין הדגן הם הנבט והקליפה.
בתוך הנבט מצויה תמציתו של הצמח השלם והוא מכיל שפע ויטמינים. בקליפה, הנקראת גם סובין, מצויים הסיבים התזונתיים, מינרלים כגון: מגנזיום, זרחן, ברזל, אבץ אשלגן וחלבונים.
 לסיבים התזונתיים חשיבות רבה בתזונה ומניעת מחלות ובראשם סרטן המעי הגס ששכיחותו בארץ היא גבוהה. הסיבים מסייעים בחילוף החומרים, נותנים תחושת שובע לאורך זמן וכן משתתפים באיזון הסוכר בדם (בכך שהם נכנסים לדם באופן מתון ובכך מעכבים הפרשת אינסולין) ובסילוק רעלים ושומנים רעים מגופנו כ-כולסטרול וטריגליצרידים, לא בכדי הם נקראים: "המטאטא של המעיים".
בעת טחינת הקמח הלבן, הוסרו מגרעין הדגן הקליפה והנבט ועמם הויטמינים והמינרליים לעיל, חלבונים וסיבים תזונתיים. למעשה, מה שנשאר – זה רק העמילן, קמח לבן, זו פחמימה ריקה עם ערך תזונתי מאוד נמוך. העמילן עתיר קלוריות ומשמש כאנרגיה זמינה המתפרקת בקלות, נספגת לדם ומעלה רמות סוכר מהר מאוד (כשם שהסוכר עולה בקצב מהיר, כך הוא צונח באותו הקצב. התוצאה המיידית היא תחושת שובע וערנות אך עם צניחת הסוכר מרגישים חולשה, סחרחורות ובעיקר רעב גדול הגורם לאכילה מרובה).
 מאחר וגרעין הקמח הלבן דל בויטמינים ובמינרלים, נשאלת השאלה-מהיכן ייקח הגוף את הויטמינים והמינרלים החיוניים לתהליך עיכול הקמח והפיכתו לאנרגיה זמינה?
באין ברירה, "שודד" הגוף מעצמו, מהלב, מוח, דם, עצמות, שרירים, בלוטות הורמונאליות, כבד, כליות וממערכת העצבים והתוצאה—חוסר איזון בויטמינים ובמינרלים המשפיעים על תפקוד האיברים בגופנו.
 להלן הויטמינים והמינרלים העיקריים הנדרשים לעיכול הקמח הלבן והפיכתו לאנרגייה זמינה: ויטמינים מקבוצת B: B1, B2, B3, B5, B6 והמינרלים הבאים: מגנזיום וזרחן.
 לסיכום, הקמח הלבן הוא עמילן עתיר קלוריות ריקות, דל ערכים תזונתיים ובנוסף, עם אכילתו, "שודד" הגוף מעצמו-ויטמינים ומינרלים המשמשים כ-קו אנזימים לצורך עיכולו.
 בעולם המערבי, אנשים ניזונים בעיקר מקמח לבן ומוצריו זהו מצב של תת-תזונה על קיבה מלאה.
 שימו לב, לא כל הלחמים החומים עשויים מקמח מלא!! הלחמניות הנמכרות בתפזורת הן בד"כ אפויות מקמח לבן אשר נצבע בקרמל או במולסה.
על מנת לוודא שבידכם לחם מקמח מלא, שימו לב לרשימת רכיבי המזון שעל גבי האריזה וודאו שהלחם מכיל קמח מלא בלבד ולא משולב עם קמח לבן!
 לדוגמא מוצרי קמח לבן: לחם לבן, לחמניה, פיתה, באגט, ביגלה, בורקסים, ביסקוויטים, קרואסונים ועוד.
 ומה לגבי אורז לבן?
 גם מן האורז הלבן, להבדיל מהאורז החום המלא, הוסרו הקליפה והנבט וגם הוא מהווה פחממות/קלוריות ריקות בדיוק כמו הקמח הלבן.
 בנוסף לקמח המלא ולאורז המלא, להלן רשימת דגנים מלאים נוספים אשר מומלץ להכניסם לתפריט היומי, לאכילה מאוזנת ולשמירה על אורח חיים בריא:קמח שיפון, סולת מלאה, כוסמת, שיבולת שועל, קינואה ודוחן.


לפי דבריהם כן מדובר בסובין, ואם כן זה גורם לשאלה רצינית הן לגבי הפרשת תרו''מ שלא יהיה מן הפטור על החיוב והן לגבי שיעור חלה והפרשתו 
 

פריחת ההרים

משתמש ותיק
י'שי אמר:
פריחת ההרים אמר:
אם כבר קמח מלא, מישהו יודע מה המשמעות של קמח "80 אחוז"?
לפי הרשום על האריזה, הקמח מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה.
ואנשים חושבים שהוא "80 אחוז קמח מלא".
בעוד שזה לא נכון, מפני שגם קמח לבן מכיל אחוזי מסויימים מהחיטה.
לדוגמא, אם נניח שקמח לבן מכיל 70 אחוז מגרעין החיטה, וקמח זה מכיל 80 אחוז מגרעין החיטה, הרי שהוא קרוב יותר לקמח לבן מאשר לקמח מלא...
כמה שידוע לי הכוונה ל80 אחוז קמח מלא וכמו שעד לפני כמה שנים היו כותבים כך אלא שעפ"י חוק כל זמן שאינו 100 אחוז מלא אסור להם לכתוב שהוא מלא רק לכתוב קמח 80 אחוז, והכוונה ל80אחוז מלא, כלומר 80 אחוז אף מהסובין והנבט.
במחילה מכבוד תורתך, נראה שלא העמקת בשאלה אולי.
הרי קמח לבן מכיל גם הוא אחוז כלשהו מהחיטה.
אז לומר שה'קמח 80' הוא 80 אחוז מלא, זה כמו לומר שהקמח הלבן הוא חמישים אחוז מלא.
אם אנו מתייחסים ללבן כאל 0 אחוז מלא, עלינו להבין איפה נמצא קמח ה80 במנעד שבין הלבן לבין המלא 100 אחוז.
 
 

כרם

משתמש ותיק
מועתק מ:https://www.einbar.co.il/%D7%A2%D7%9C-%D7%90%D7%A4%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%97%D7%9D/%D7%A7%D7%9E%D7%97-%D7%9E%D7%9C%D7%90-%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%9F-%D7%99%D7%99%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%95-%D7%95%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%95-%D7%94%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D/
מהו קמח מלא?
קמח חיטה מלא הינו גרעין חיטה שעבר תהליך טחינה. גרעין החיטה מורכב מ-3 רכיבים עיקריים: אנדוספרם, המהווה כ-83% מהגרעין, סובין, המהווה כ-15% מהגרעין ונבט המהווה כ-2% מהגרעין. קמח מלא מוגדר בעולם ובישראל כקמח המכיל את כל רכיבי הגרעין ביחסם המקורי. ההגדרות במדינות השונות מאפשרות עיבוד של הדגן ובלבד שבקמח רכיבי הגרעין יופיעו ביחסם המקורי בגרעין השלם (5-8).

כלומר, לחם מקמח מלא לפי התקנים בישראל ובעולם חייב להכיל את כל מרכיבי הגרעין ביחסם המקורי אך רכיבים אלא לא חייבים להיטחן יחד (ויש לכך סיבה שאותה אפרט בהמשך).
 
חלק עליון תַחתִית